kaméleonok

kaméleonok

A nélkülözhetetlen A vitamin!

2024. január 05. - Tünde blog

A nélkülözhetetlen A vitamin!

 

 Az A-vitamin, mint zsírban oldódó tápanyag, a szervezet zsírszöveteiben tárolódik, és nélkülözhetetlen a bőr, nyálkahártyák, szem recehártya, izmok, fogak és más szövetek egészséges fenntartásához. Emellett kulcsfontosságú szerepet játszik a megfelelő növekedés, reprodukció és immunrendszer működésének támogatásában. Az A-vitamin bizonyos változatai antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek, és elengedhetetlen tápanyagként kerül be az étrendbe.

20231208_095450.jpg

 Az A-vitaminnak többféle formája létezik. A béta-karotin például gyakran megtalálható zöldségekben, és sok állat, képes átalakítani azt A-vitaminná. Ugyanakkor egyes állatok, például a macska, nem rendelkeznek ezzel a képességgel, ezért preformált A-vitamint kell biztosítani számukra. Korábban feltételezték, hogy a kaméleonok képesek átalakítani a béta-karotint, de a legújabb kutatások arra utalnak, hogy nekik is szükségük lehet preformált A-vitaminra.

 Az A-vitamin igénye és típusa kapcsán folyamatos vita zajlik a kaméleonok esetében. Korábbi kisebb kutatások azt sugallták, hogy ne adjunk nekik preformált A-vitamint, mivel ez hipervitaminózishoz vezethet. Azonban a későbbi kutatások cáfolták ezt az információt, és megállapították, hogy a korábbi téves információk miatt sok kaméleon szenved A-vitaminhiányban (hipovitaminózis) napjainkban.

 

 Tünetek

 

Az alultápláltság és túltápláltság jelei

Elhalálozás

Anyagcsere-betegségek

Duzzadt ajkak

Szem körüli puffadás

Abnormális csigolyák

Nehezen kezelhető mozdulatok és testtartás

Gyakoribb felső légúti fertőzések

Szaporodási problémák vagy ivarsejtek károsodása

Étvágytalanság

Bőrrel kapcsolatos rendellenességek

Fiatal hímek nemi szervén megjelenő dudorok

Étvágytalanság

Máj megnagyobbodása

Csontrendellenességek

Kalciumtúlterhelés a lágy szövetekben

Bőrproblémák

 

Okok

 

A házikedvenc kaméleonok gyakran olyan táplálkozási rendszerben részesülnek, amely elsősorban rovarokra épül. Sajnálatos módon a táplálékrovarokat sokszor nem táplálják megfelelően, és azok A-vitamin szintje alacsony lehet. A kaméleonok természetes élőhelyén kisebb gyíkokat és madarakat is fogyasztanak, amelyek gyomrában és beleiben található növényi anyagoknak köszönhetően jóval magasabb A-vitamin tartalommal rendelkeznek. Emellett azok a rovarok, amelyeket a szabadban elfogyasztanak, általában nem szenvednek táplálkozási hiányokban, ellentétben a kereskedelmi forgalomban kapható társaikkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kameleonokesfajtai.blog.hu/api/trackback/id/tr1118295755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása