kaméleonok

kaméleonok

Miért ne válasszunk túl fiatal kaméleont?

2024. január 04. - Tünde blog

Miért ne válasszunk túl fiatal kaméleont?

 

Egy felelős és etikus kaméleon-tenyésztő sosem értékesítene olyan sisakos kaméleont, amely két hónaposnál fiatalabb, vagy párduc kaméleont, amely három hónaposnál fiatalabb. Az első pár hónap a kaméleonok életében különösen fontos, és csak a tapasztalt szakemberek képesek megfelelően gondoskodni róluk.

Egyrészt, ebben az életkorban a kaméleonok rendkívül érzékenyek a környezeti változásokra. Másrészt, méretükből adódóan a vízháztartásuk rendkívül ingadozékony. Különösen fontos, hogy alacsonyabb hőmérsékleten tartsuk őket, és gondoskodjunk megfelelő vízfelvételükről, ami egy tapasztalatlan gazdinak könnyen elkerülheti a figyelmét. Sajnálatos módon sokan hajlamosak túl korán eladni ezeket az állatokat, gyakran a teljes felszereléssel együtt, alacsony áron. Ez nem csak etikátlan, de súlyos egészségügyi kockázatokat is rejt magában.

20230929_140519.jpg

Egy túl fiatal kaméleon, még ha látszólag is jól reagál a stresszre és nem alszik napközben (ami egy egészséges kaméleonra jellemző), könnyen szenvedhet észrevétlen szomjúságtól, magasabb hőmérséklettel járó stressztől, és ezt követően máj-, vese- vagy petefészkebetegségek alakulhatnak ki. A pár hétig tartó tartás után előfordulhat, hogy az állat egészségügyi problémákkal küzd, még a megfelelő környezet ellenére is.

Hat-nyolc hónapos korig kiemelt figyelmet kell szentelni ezeknek az állatoknak. A jóval körültekintőbb gondozásuk szükséges, amíg el nem érik ivarérésüket. Ez az időszak kulcsfontosságú, és egy rosszul megválasztott gazdi könnyen túletetheti vagy nem megfelelő módon táplálhatja őket, ami aránytalan növekedéshez vezethet. Törekedni kell az egészséges és kiegyensúlyozott fejlődésre.

A sisakos kaméleonoknak magas az áruk, sokszor nem megfelelő minőségű élelemmel, és gyakran rossz körülmények között szaporítják őket. Ezért nem javasoljuk őket kezdő kaméleontartóknak. A párduc kaméleonok tartása egyszerűbbek állítólag (szerintem ez nem igaz, de ez csak az én személyes véleményem) de azért nekik is oda kell figyelni a megfelelő táplálkozásra és az UVB, Ca és D3 vitaminok megfelelő arányú biztosítására.

Végül, az ár nem számít a legfontosabb tényezőnek, amikor kaméleont választunk. A sikeres kaméleontartásnak sokkal több tényezője van, mint az állat ára. A felelős döntés mindig hozzájárul a kedvencünk egészségéhez és boldogságához.

A bejegyzés trackback címe:

https://kameleonokesfajtai.blog.hu/api/trackback/id/tr4718295105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása