kaméleonok

kaméleonok

Tojást rak a sisakos kaméleonom, mi a teendőm ilyenkor?

2024. május 22. - Tünde blog

Tojást rak a sisakos kaméleonom, mi a teendőm ilyenkor?

 

Ha a sisakos kaméleonod tojást rakott, gratulálok a szaporulathoz! A tojásrakás természetes folyamat a kaméleonoknál, és izgalmas élmény lehet megfigyelni a kis kaméleonok kikelését. Azonban fontos, hogy megfelelően gondoskodj a tojásról és a sisakos anyukáról a kelési időszakban, hogy biztosítsd a kis kaméleonok egészséges fejlődését. Íme, mit kell tenned:

1. Biztosíts egy fészek helyet: A kaméleonok általában nedves talajba ásott üreget használnak fészekhelyként. Ha a kaméleonod nem ásott magának fészek helyet, akkor idővel biztos fog, készíts neki egyet egy dobozba vagy a terráriumba. A fészekhelynek legalább 20 cm mélynek kell lennie, és nedves talajjal kell kitölteni.

2. Ellenőrizd a tojásokat: A kaméleonok tojásai általában fehér színűek és kemény héjúak. Óvatosan emeld fel a tojásokat, hogy ellenőrizd őket. Ha a tojás repedt vagy puha, akkor valószínűleg nem életképes. Ezeket a tojásokat el kell távolítani a fészekből.

3. Biztosítsd a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat: A kaméleonok tojásai ideális esetben 25-30 °C hőmérsékleten kelnek ki. A páratartalomnak 70-80% között kell lennie. Használhatsz terráriumhőmérőt és páratartalommérőt a hőmérséklet és a páratartalom ellenőrzésére.

4. Ne zavard az anyukát: A kaméleonok anyukái figyelmet igényelnek tojásrakás után is, adj nekik nagyon sok vizet, és bőségesen kapjon élelmet is. Fontos megitatni, hiszen nagyon nagy munkában volt. Eleségként amit kaphat: tücsök, sáska, csótány, viaszmoly lárva, rózsabogár lárva.

tücsök

sáska

óriás viaszmoly lárva

lisztkukac

argentin csótány

muslica

5. Figyeld a kelést: A kaméleonok tojásai általában 60-90 nap múlva kelnek ki. A kelés során a kis kaméleonok áttörik a tojás héját, és kimásznak a tojásból. Fontos, hogy ne segíts nekik a kelésben, mert ez károsíthatja őket.

6. Gondoskodj a kis kaméleonokról: Miután a kis kaméleonok kikeltek, külön terráriumba kell helyezni őket. Biztosítsd számukra a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat és táplálékot. A kis kaméleonok az első 3 napban még nem falnak, kb az első másfél hét során muslicákkal kell etetni őket, majd a két- két és fél hetes korukig legyekkel, amíg elég erőssé nem válnak. Mind a muslicák, mind a legyek röpképtelen állapotban beszerezhetők kereskedésekben. A kis kamikat naponta kétszer is lehet etetni.

20240312_064754.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kameleonokesfajtai.blog.hu/api/trackback/id/tr4918411331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása