kaméleonok

kaméleonok

Kaméleonok a Szabadban és a Flexáriumban

2024. január 04. - Tünde blog

Kaméleonok a Szabadban és a Flexáriumban

 

Amennyiben lehetséges, kaméleonjainkat napoztassuk a szabadban, és tartsuk őket kint a friss levegőn, akár éjszakára is! Minél több időt töltenek a szabadban, annál jobb az egészségük és közérzetük. Fontos, hogy figyeljük a megfelelő időpontokat és feltételeket a napoztatáshoz.

Ideális esetben a kaméleont áprilistól októberig napoztassuk, amikor a nappali hőmérséklet tartósan 20-23 fok felett van. A napozásnak heti néhány órára is kifejezetten jótékony hatása van, így még ilyen rövid időszakokkal is hozzájárulhatunk kedvencünk egészségéhez. A kaméleont napoztatni célszerű, amikor a hőmérséklet a napi csúcson van, továbbá a közvetlen napfény mindig jóval melegebb, így biztosítva az optimális hőmérsékletet.

female-chameleon-jackson-walking-branch-with-black-background_488145-2148.jpg

Ha a nappali és éjszakai hőmérséklet is megfelelő, és a kaméleon jól reagál a napozásra, akkor biztonságosan kint tarthatjuk akár egész nap is. Számukra kifejezetten előnyös, ha szoktatjuk őket a szabadlevegőhöz, kezdetben csak rövid időszakokra, majd fokozatosan növelve az időt.

Az éjszakai hőmérséklet is fontos tényező. Május végétől szeptemberig ideális a kaméleonok éjszakájukat kint töltsék, ha az éjszakai lehűlés nem esik 15-16 fok alá. Az éjszakai hőmérsékletnek is fokozatosan kell csökkennie a kaméleonok számára, hogy hozzászokjanak a természetes viszonyokhoz.

A kaméleonokat szoktatni is fontos, különösen az első nyáron. Először csak rövid időkre vigyük ki őket, majd fokozatosan hosszabbítsuk meg az időtartamot. Figyeljünk a várható időjárásra és az évszakok változásaira. Kora tavasztól késő őszig kifejezetten jótékony hatással van rájuk a szabadban tartózkodás.

Az állatokat mindig figyeljük, különösen akkor, ha kint tartózkodnak. A kaméleonok rendkívül gyorsan mozognak és könnyen eltűnhetnek a szemünk elől. Biztosítsunk számukra biztonságos környezetet, és figyeljük a lehetséges veszélyforrásokat, mint például macskák vagy madarak.

Flexárium vagy kinti ketrec használata is elengedhetetlen, ha hosszabb időn keresztül kint tartjuk a kaméleonokat vagy nem vagyunk velük. A megfelelő védelem és figyelem nélkülözhetetlen a kaméleonok szabadban tartásához.

 A Flexárium ideális tulajdonságai és elhelyezése kaméleonok számára

A kinti tartás során fontos szerepet játszik a megfelelő flexárium kialakítása és elhelyezése. A flexárium anyagának kiválasztásakor érdemes a rozsdamentes, ponthegesztett acélt vagy műanyag hálót preferálni, körülbelül 5 mm-es szembőséggel. Az optimális szembőség segít elkerülni a sérüléseket, ugyanakkor nem korlátozza túlságosan a napfény bejutását.

A flexárium mérete nagyon fontos, mivel a kinti környezet sok ingerrel jár, és az állat mozgásigénye növekszik. A legalább 50x60x120 cm méretű flexárium már kényelmes lehet egy felnőtt sisakos vagy párduc kaméleon számára. Az anyag lehet fa, fém, alumínium vagy acél, de lényeges, hogy ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz a mozgatás érdekében.

A flexárium felszerelésénél fontos, hogy strapabíró ajtóval rendelkezzen, amely ellenáll a mozgatásnak és a külső behatásoknak. Ajánlott, ha van kereke vagy lába a könnyebb mozgatás érdekében.

Az elhelyezés során ügyeljünk arra, hogy a flexárium mindig legyen félárnyékos, védett helyen. Ideális a házfal mellé vagy egy árnyékos teraszra állítani. Az esőtől védett rész biztosítása szintén fontos, és egy lefedett terasz vagy napernyő is megfelelő lehet.

A flexáriumot gazdagon rendezzük be növényekkel, ágakkal, hasonlóan a benti terráriumhoz. Kedvező, ha olcsó, de strapabíró kerti növényeket választunk, például somot vagy kecskerágót. Fontos, hogy sokkal sűrűbben telepítsük el a növényeket, mint a benti terráriumban, hogy megfelelő árnyékot és búvóhelyet biztosítsunk.

A flexárium környezetét is védjük oldalról fa, bokor vagy házfal felől, esetleg kerítéshálóval vagy náddal. A tetejét mindig hagyjuk szabadon, hogy a nap jótékony hatása érvényesüljön. Az állat ivóvízigényének kielégítésére folyamatosan elérhető csepegtetőt használjunk.

Az állat szoktatása a kinti környezethez fokozatosan történjen, és mindig figyeljük az állat viselkedését, hogy szükség esetén azonnal reagálhassunk a változásokra. A helyes elhelyezés és a megfelelő környezet biztosítása révén a kinti tartás jelentős előnyöket nyújthat kaméleonjaink egészségének és jólétének.

A bejegyzés trackback címe:

https://kameleonokesfajtai.blog.hu/api/trackback/id/tr4418295111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása